10 Kasım 2008 Pazartesi

Kablosuz ağlarda bisikletle seyahat...

Frida V Kablosuz Ağlarda Bisikletle Seyahat

Amber Sanat ve Teknoloji Festivali'nin ilk röportajını Slovenye'dan Luka Frelih'le gerçekleştirdik. Luka ljubljana digital media laboratuvarından katılıyor. Frida V çalışmasını BM Suma Binası'nda görebilirsiniz.

Amber: Dijital sanatla olan ilginiz ne zaman başladı?

Luka: Dijital teknolojilerle sanat üretimine yaklaşık on dört sene önce başladığımı söyleyebiliriz. Aslında ben bir bilgisayar programcısıyım. Hayatımı buradan kazanıyorum. Bir programcı olarak çalışırken pek çok sanatçıyla kolektif işler ortaya koyduk. Bu süreç zamanla kendi projelerimi geliştirmemde etken oldu.

Amber: Çalışmanızın adı Frida V adında açık kablosuz ağları saptayan bir bisiklet.

Luka: Evet. Aslında bu açık anlamıyla serbestçe sürülebilen bir veri aracı.

Amber: Tam olarak nasıl çalışıyor?

Luka: Şehrin kamusal alanlarında sorunsuz ve etkin bir şekilde keşif ve haritalama yapmaya yarıyor. Bisiklet için bir arayüz tasarladım. Arayüz etraftaki açık kablosuz ağları yakalayarak eş zamanlı bir şekilde bisikletin konumunu saptıyor. Bisikletle yaptığınızın gezinin sonunda ortaya çıkan veriyle şehrin kablosuz ağ bağlantı noktalarıyla oluşturulmuş bir haritaya sahip oluyorsunuz.

Amber: Bu bisikleti ve arayüzü tasarlarken neyi amaçladınız?

Luka: Aslında amaçladığım şehri gezerken dağarcığıma eklemek istediğim notlar için her seferinde durarak bir laptopa kayıt girme zorunluluğundan kurtulmak. Geziye etrafımda hoşuma giden ses ve görüntüleri toplarken kesintisiz devam etmek.

Amber: Arayüz aracılığıyla sadece kablosuz ağları yakalamakla kalmıyor aynı zamanda pek çok veri derleyebiliyorsunuz değil mi

Luka : Evet bisikletin arkasında yaklaşık beş saat süresince güç sağlayacak olan bataryalar var. Ön kısmına yerleştirdiğim kamera, ses cihazı gibi aletlerle de görüntü ve ses kaydı alabiliyorum.

Amber: Bisikletin arayüzünün üstünde kamera, fotoğraf makinesi, ses, eğlence gibi şeylere gönderme yapan pek çok ikon var. Bu ikonları seçmenizin özel bir nedeni var mı?








Luka: Hayır bu ikonların sayısıyla ya da tanımlarıyla ilgili özel bir kodlama yok. Bisikletle ilerlerken kaydetmek isteyebileceğim şeyleri kendi sistemime göre kodladım böylece geçtiğim yerde neyi kayıtladıysam gezi bittiğinde elimdeki verilere baktığımda bunlara işaret eden kodlara sahip oluyorum. Basit bir kodlama sistemi diyebiliriz.



Amber : Özellikle bisiklet gibi bir yolculuk aracını seçmenizin nedeni pek çok alana rahat giriş yapabilmek olabilir mi?

Luka: Evet. Elbette. Bir bisikletle ara sokaklara, trafiğin karmaşık olduğu bölgelere ve daha pek çok alana giriş yapabilirsiniz, trafiğin tersi yönde sürüş yapabilir, ya da otoyolu olmayan bölgeleri gezebilirsiniz.

Amber: Şu an da çalışmanızda nerenin kablosuz ağ bağlantı haritasını görüyoruz.

Luka: Bu harita Pekin'e ait. Bu geziyi en son Pekin'de yaptım. İlk denemeyi ise Rottherdam'da yaptım. Gördüğünüz gibi bu çizgiler kablosuz ağ bağlantılarının olduğu bölgeleri ve bisikletin ilerlediği güzergahı anlatıyor. Yaklaştığınızda görünen küçük görsellerin üzerine tıkladığınızda ise seyahat boyunca kaydını tuttuğum görüntüleri görebilirsiniz. Mesela Pekin'de ne kadar çok bisiklet olduğunu görebiliyoruz.

Amber:Peki bu arayüzün bir navigasyon aracından farkı nedir? Sonuçta ikisi de aynı tekniği kullanıyor.

Luka: Hayır. İkisi de yöntemde aynı işlevi görüyor gibi görünse de durum farklı. Bir navigasyon aracı nereye gitmeniz gerektiğini söyler zaten sahip olduğu bir şehir haritası vardır. Fakat Frida V ile kullanıcı kendi seyahatinin haritasını yaratır. Aslında amaç farkında olmak. Gezdiğimiz, algıladığımız ,zihnimizde kaydını tutmaya çalıştığımız yerleri hatırlayarak yeni bir bilinçle bakmak.

Amber: Buna bir çeşit seyahat günlüğü diyebilir miyiz?

Luka: Böyle de yorumlanabilir. Çünkü seyahat etmek seyir halinde olmaktır. Yani seyretmekle ilintilidir. Öylece yanında geçip gittiğimiz ve biz de pek çok duygu ve farkındalık yaratan onca şeyi es geçmememiz gerekiyor.

Amber: Sadece bireyin tercihlerini ve beğenilerini kayıtlamış olmuyoruz. Aynı zamanda şehrin mimari dokusunun, ve sosyo- ekonomik yapısını da haritalandırmış oluyoruz.

Luka: Tabii. Amaçlar değişebilir. Örneğin önümüzdeki projede arayüze bir hava dedektörü yerleştireceğim. Böylece gezdiğim şehirlerin hava durumlarına ait bir haritalandırma yapmış olacağım. Bu sizin neyi haritalandırmak istediğinizle ilgili.

Amber: Daha önce ortak çalışmalar yaptığınız sanatçılar sizinle ortaya çıkardıkları çalışmalarda müdahaleci davranıyorlar mıydı?

Luka: Evet. Bu tip durumların olduğu zamanlar oluyor. Büyük fikri ürettiğini söyleyen sanatçı programcının desteğini göz ardı edebiliyor. Halbuki bir programcı sanatçının aklındakini yine kendi algısına göre yorumlayıp teknolojinin izin verdiği sınırlar içinde gerçekleştirebiliyor. Benim için böyle bir sorun yok. Neyse ki istediğim projeyi kendim üretebiliyorum. Bu da çift yönlü görebilmemi ve hedeflediğim noktayı daha kolay vurmamı sağlıyor.

Amber: Peki klasik sanat ve dijital teknolojileri kullanan sanatı kıyasladığımızda kendinizi nerede görüyorsunuz?

Luka: Klasik sanat henüz bizi kabullenmiş değil. Güncel sanat sergilerinde hala dijital etkileşimli eserleri klasik sanat eserlerinin yanında göremiyoruz. Sanki ikiye bölünmüş cepheler var. Ben sanat ve teknolojinin kolektif çalışmasından yanayım. Sonuçta dijital teknolojilerle sanat üretimi de farklı bir bakış açıları sunuyor. Hayata başka bir noktadan bakıp, başka bir noktaya işaret ediyoruz. Aslında bunu yaparken teknolojiyi kullanmak dışında farklı kulvarlarda sayılmayız.

Amber: Peki bisikletinle İstanbul'u da haritalandıracak mısın?

Luka: Bunu çok istiyorum ama İstanbul'un yokuşları çok yorucu. Bu yüzden gerçekten güçlü bacaklara ihtiyaç var. Eğer gönüllüler bulursam bu çalışmayı onların gerçekleştirmesini istiyorum. Projeme diğerlerinin katılımı beni mutlu ediyor.

Amber: Yokuşlar konusunda haklısınız İstanbul bisiklet için çok uygun bir şehir değil. İlerleyen günlerde İstanbul'un kablosuz ağ haritasını görmek dileğiyle. Teşekkürler...

Luka: Ben teşekkür ederim.

Frida V projesi hakkında ayrıntılı bilgi için http://twiki.ljudmila.org/bin/view/Luka/FridaVControlPanel

ljubljana digital media lab hakkında ayrıntılı bilgi için

http://www.ljudmila.org/


Hiç yorum yok: